EMDR

Themanummer: ‘Anima Fragile’ van Vasco Rossi

‘Da tutte quelle situazioni che ci univano
Da tutte quelle piccole emozioni che bastavano
Da tutte quelle situazioni che non tornano mai
Perché col tempo cambia tutto lo sai
E cambiamo anche noi’

Zopas had ik in de therapie de gelegenheid om een EMDR te doen rond het thema lichaamsbeeld en voeding. Zoals verwacht was het een intense sessie, maar ze bracht interessante dingen in beeld.

Er zijn voor mij twee emoties verbonden met eten: bij mijn grootouders leerde ik dat eten verbindt, dat het liefde en geborgenheid uitdrukt en dat het puur genieten kan zijn. Bij mijn ouders was eten eerder een bron van conflict; voor mijn vader was eten puur genieten, maar mijn moeder keurde dat af omdat mijn vader te zwaar was. Nooit heb ik anders geweten dan dat ik moest kiezen tussen mee genieten of mee afkeuren. Het is uiteindelijk afkeuren geworden…

Ik durfde niet te kiezen voor mijn vaders manier van genieten omdat mijn vader veel te volatiel was als volbloed narcist. Ik koos dus voor de voorwaardelijke liefde van mijn moeder die inhield dat genieten af te keuren viel.

Wanneer ik tijdens de EMDR nog dieper probeerde te peilen naar mijn emoties, bleek er achter de keuze tussen genieten en afkeuren vooral eenzaamheid schuil te gaan. Want welk kind wil nu kiezen tussen zijn moeder en zijn vader, of verscheurd zijn tussen de geborgenheid bij de bomma of kilte en afwijzing bij de ouders?

Eenzaamheid is een lastige emotie. Ieder van ons kent ze en wordt er in mindere of meerdere mate mee geconfronteerd. Maar tegenover leegte kan je in feite alleen liefde plaatsen, en warmte. En die heb ik godzijdank bij mijn grootouders gekend. En die ken ik ook in mijn huidige leven en relatie. Toch zo spijtig dat de leegte die mijn ouders hebben achtergelaten zo gapend en pijnlijk is… Het is een wonde die nooit geneest, maar waar ik mee moet leren leven en omgaan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.